Četiri žene – priča, o kojoj vrijedi razmisliti

· Dužina čitanja: 3 min

U slijedećoj priči o četiri žene možemo mnogo naučiti o ljudima, koje upoznajemo i imamo ih oko sebe, a isto tako možemo prepoznati i tko je pravi prijatelj, partner… i što najviše u životu vrijedi. Neka vas ova priča tako inspirira, kao što je mene. Priču sam našao pretraživanjem starih primljenih e-mailova, a taj mail dobio sam prije više od pet godina.

Nekada davno živio je kralj, koji je imao četiri žene. Četvrtu ženu je najviše volio, kitio draguljima i gostio najboljim slasticima. Davao joj je samo najbolje.

Volio je i treću ženu i uvijek ju je pokazivao u susjednim kraljevstvima. Ipak – bojao se, da će ga jednoga dana napustiti i otići s drugim.

Volio je i drugu ženu. Bila je njegova povjerenica, uvijek ljubazna, pozorna i strpljiva. Uvijek, kada se susreo sa poteškoćama, mogao joj je vjerovati i ona mu je pomogla prebroditi teška vremena.

Prva žena bila je vjerna pratilja i ogromno je doprinjela blagostanju njegove kraljevine. Ali prvu ženu nije volio. Iako ga je ona istinski voljela, on se na nju nije ozirao.

Jednoga dana kralj se razbolio i znao je, da se bliži njegov kraj.

Razmišljao je o svom raskošnom životu i zaprepašteno zaključio: “Imam četiri žene, ali kad budem umirao, bit ću potpuno sam.”

Pitao je četvrtu ženu: “Najviše sam te volio, poklanjao ti najbolje haljine i pokazivao ti svu pozornost. Sada, kada umirem, hoćeš li ići sa mnom i praviti mi društvo?”

“Nikako!” odgovorila je četvrta žena i otišla bez riječi. Njen odgovor je kao mač zarezao u njegovo srce.

Tužni kralja pita treću ženu: “Cijeli život sam te volio. Sada, kada umirem, hoćeš li ići sa mnom i praviti mi društvo?”

“Ne”, odgovorila je treća žena. “Život je prelijep. Kad umreš, ponovo ću se udati.”

Onda je pitao drugu ženu: “Uvijek sam se obraćao tebi i uvijek si mi pomagala. Kada umirem, hoćeš li ići sa mnom i praviti mi društvo?”

“Žao mi je, ali ovoga puta ne mogu ti pomoći,” rekla je druga žena. “Spremna sam te sahraniti.” Njen odgovor pogodio je kralja kao strijela.

Nakon toga čuo je glas:”Ići ću s tobom i pratit ću te, gdjegod budeš pošao.”

Kralja se okrene i pred sobom ugledao svoju prvu ženu. Bila je mršava i pothranjena te zapuštena. “Kada sam imao priliku, trebao sam se bolje brinuti za tebe”, s mnogo očaja reče kralj.

Istina, u životu svi imamo četiri žene.

Naša četvrta žena je naše tijelo. Bez obzira na to, koliko napora ulažemo u njegu i skrb za tijelo, ono će nas napustiti, kada umremo.

Naša treća žena su posjed, položaj i bogatstvo. Kad umremo, naslijede ih drugi.

Naša druga žena su obitelj i prijatelji. Bez obzira nato, koliko su nas voljeli, ostat će s nama samo do groba.

I naša prva žena je naša duša. Mnogo puta je zapostavljena zbog težnje po stjecanju bogatstva, moći i užitaka. Ipak je duša jedina, koja će nas pratiti, gdjegod budemo otišli.

Njeguj dušu, ojačaj i čuvaj ju sada, jer je jedina, koja će te pratiti do božjeg prijestolja i ostati s tobom u vječnosti.

Kada te svijet gurne na koljena … to je odličan položaj za molitvu.

Podjeli dalje ...