Blog

Kako možeš ojačati svoj imunski sistem?

Počinje period koji mnogi nazivaju “sezona prehlada”. I kod mene bile su u prošlosti prehlade nešto svakodnevnog u “jesensko – zimskom periodu”. Ali: u posljednje vrijeme napravio sam nekoliko promjena što se odrazilo i u ojačanom imunološkom sistemu. U 2017. godini nisam imao nekih posebnih problema što se tiče prehlada, kašlja i šmrcanja.

Prošle godine često sam imao hladne ruke i noge, a to je prestalo otkad sam svaki dan počeo uzimati bar jednu kapsulu OPC zajedno s vitaminom C.

Mislim da to nije slučajnost jer je OPC jedan od najboljih antioksidanata i poboljšava cirkulaciju. Ako te o tome više zanima, preporučam da pročitaš knjigu OPC – temelj ljudskog zdravlja autora Roberta Franza (dostupna na slovenskom jeziku i nije još prevedena na hrvatski – napomena prevoditeljice).

Kakve dodatke prehrani upotrebljavam? Moja dnevna „doza“ dodataka u prehrani je slijedeća:
  • Vitamin D (bar 10.000 IU dnevno, obično po 5.000 IU ujutro i navečer)
  • OPC ( jedna kapsula dnevno nakon obroka zajedno sa 100 mg vitamina C)
  • Vitamin B12 (jedna pastila dnevno, što je oko 1000 mikrograma)

Zvanična medicina preporuča samo 400 IU vitamina D3 što je u svakom slučaju premalo za zdravstvene koristi. Ako želiš više saznati o mojim ljetnim iskustvima sa sunčanjem i vitaminom D3, pročitaj moj rujanski e-mjesečnik Koraci do uspjeha u kojem je članak Sunce – moj prijatelj.

Ako si vegan/veganka ili vegetarijanac/vegetarijanka, za tebe se preporuča da uzimaš dnevni bar 1000 mikrograma B12 jer pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica i ima i ulogu u djelovanju imunološkog sistema.

Posljednjih mjeseci svako jutro radim i moj jutarnji obred za zdravlje i o tome možeš više pročitati u članku ovdje. Pomaže mi da je moje tijelo čvršće, jako i pokretljivo.

Ako te možda već napala prehlada, u vrijeme prehlade obavezno smanji unos mlijeka i mliječnih proizvoda ili još bolje: potpuno ih izbaci iz svoje prehrane. Ako ne za stalno, onda bar privremeno dok prehlada ne prođe.

Često je krivac za pad imunološkog sistema i stres. U ovom primjeru ti preporučam da se opustiš sa svjesnim disanjem ili da uzroke stresa neutraliziraš pomoću tapkanja po meridijanima. Tapkanje možeš raditi i tada kada se suočavaš s problemima i strahovima jer i oni smanjuju imunološku otpornost organizma.

Čovjek je društveno biće i o koristima zagrljaja i osmjeha bilo je napisano već mnogo za dobro djelovanje imunološkog sistema. Pročitaj malo šaljiv zapis na temu zagrljaja i osmjeha. Za dobro djelovanje imunološkog sistema trebamo nježan dodir jer on povećava količinu endorfina i oksitocina u našem tijelu i smanjuje nivo kortizola.

Ako imaš neko pitanje, misao ili ideju o jačanju imunološkog sistema odnosno želiš podijeliti svoje iskustvo možeš se uvijek javiti putem kontaktnog obrasca.

Kako se zaljubiti?
Kako se zaljubiti?
Je li to istina?
Je li to istina?
Nova godina 2018
Skok u novo vrijeme
Lijek protiv usamljenosti
Jednostavan lijek protiv usamljenosti

Besplatni e-mjesečnik KORACI DO USPJEHA

Naručitelji na e-mjesečnik dobiju za DAR pet besplatnih e-knjiga
i dostup do najnovijeg broja e-mjesečnika.

Hvala! Uspješno ste se prijavili na Besplatni e-mjesečnik KORACI DO USPJEHA. Vašu prijavu trebate potvrditi s klikom na poveznicu u e-mailu, kojeg smo vam poslali.

Greška. Molimo, pokušajte još jednom.

Pin It on Pinterest