Kako otpustiti sebi i drugima?

· Dužina čitanja: 4 min

3d-koraci-do-uspjeha-2014Svatko od nas je mikrokozmos … ili drugim riječima – predstavlja cijeli svemir u malome. Što to znači? Sve što se događa u našem objektivnom životu, unutar je nas. Kada promijenimo energiju i vibraciju unutar sebe, mijenjaju se stvari oko nas.

Nijedna promjena u životu nije moguća bez unutarnje promjene. Siguran sam, da bi mnogi voljeli da se im životi mijenjaju bez unutarnje promjene, odnosno da bi umjesto njega netko drugi »odradio« i »posredovao«. A stvari u svemiru ne funkcioniraju na taj način.

Istinsko razumijevanje izreke Hermesa Trismegista: »Kako gore, tako dolje. Kako dolje, tako gore,« donosi nam potpuno drukčiji pogled na svakodnevne životne događaje. Kada shvatimo da smo svi međusobno povezani i da smo svi djeca Svemira i kada preuzmemo 100% odgovornost, postajemo istinski (su)kreatori svoga života. Karme koje imamo, ne može nitko preuzeti, to je isključivo naša zadaća.

U jednom od svojih govora Sergej Nikolajevič Lazarev (autor Dijagnostike karme) govori o tome kako crkva negira obiteljsku karmu. Zašto je to tako? Jednostavno, koncept »vječitog grešnika« je vrlo blizu politici i ekonomiji. Čovjek ode u crkvu župniku i on mu kaže: »Tvoji grijesi su otpušteni.« I čovjek ode kući, misleći da je sve »sređeno«. Ali nije, jer otpuštanje nije posljedica ovih ili onih molitvenih obrazaca i »posrednika« već se ono dešava u srcu i duši.

Tako kod otpuštanja nije potreban župnik (ili neki drugi svećenik) jer kod otpuštanja nisu potrebni ovakvi ili onakvi zemaljski »posrednici«. To je stvar između nas i Boga (Višeg ja) i samo mi sami možemo otpuštati i blagoslivljati.

Starodavni Havajci to su razumjeli i zato imamo Ho’oponopono koji je praktičan, jednostavan i učinkovit sistem za razrješavanje, otpuštanje i transformaciju. Temelji na tri komponente – blagoslovu, otpuštanju i zahvalnosti. Ne postoji nitko izvan nas koga bi mogli okriviti jer smo sve to mi. U stvari, sve je Božanstvo i za Božanstvo ne postoji ništa negdje vani. Tu je i izvor naše 100% odgovornosti – sve je u nama.

Čovjek je svjesni subjekt objektivnog postojanja i sve se odvija zbog njega. Starodavne tradicije govore o tome da smo jedno s Bogom, da je sve Univerzalno polje i da je sve Jedno. To istovremeno znači da smo osobno i kolektivno odgovorni za sve što postoji i stvara se na planetu. Neposredni stvarno nismo odgovorni za ono što se upravo sada događa na drugom kraju svijeta, ali ipak – odgovorni smo za sve što nam se događa, za sve u čemu smo prisutni i što zapažamo u svojoj pojavnosti.

Svoj život možemo promijeniti s preuzimanjem 100% odgovornosti, blagoslovom, otpuštanjem i zahvalnošću. »Sveto trojstvo« – blagoslov, otpuštanje i zahvalnost međusobno povezuje ključna komponenta – ljubav u srcu.

Kada izvodimo Ho’oponopono s molitvom se obraćamo direktno Božanstvu koje preuzima sve slabe i negativne misli (uspomene), neutralizira ih i očisti. Dok izvodimo Ho’oponopono proces, mi ne čistimo sebe, mjesta ili stvari već neutraliziramo (preobrazimo) energiju koja nas osobno (svijesno ili podsvijesno) povezuje s osobama, mjestima i stvarima.

Tim postupkom mi dozvoljavamo Božanstvu da posreduje i riješi svaki problem i neskladnost na čudesan način jer mu mi to konačno dozvoljavamo i više ga ne blokiramo. Na taj način mi liječimo sebe i druge u nama samima i kada »čistimo« (izvodimo Ho’oponopono proces) može Božanstvo djelovati kroz nas na najbolji mogući način.

Tko je »spasitelj« svijeta? Svakako nije izvan nas i nije negdje tamo gore i nitko se neće spustiti s neba da bi nas »spasio«. Jedini pravi i istinski spasioci svijeta smo mi sami kada postanemo svjesni da smo stvoreni po Božjoj podobi i kao Božanska bića.

Neka vas prati obilje blagoslova, otpuštanja i zahvalnosti!

Robert Goreta

POZITIVNA MISAO

»Ako želiš izliječiti ovaj svijet od duge bolesti, završiti tegobe i bol, dati mu Radost ozdravljenja, počinak onima koji trpe – izliječi sebe!« – James Allen

MUDROST U STIHOVIMA

U sadašnjosti čovječanstvo opterećuju
bojazni često o budućnosti,
istovremeno ga stalno brinu
osjećaji krivde iz prošlosti.
Kada se ljudi od obje oslobode,
mogu biti to što žele biti!

ANEGDOTA MJESECA

Kada je radio reporter pitao Chevaliera što savjetuje mladim ljudima, pjevač je rekao:
»Savjetujem im da u godinama uživanja ostave vrijeme za dosadu da bi mogli u godinama dosade neko vrijeme i uživati.«

Podjeli dalje ...