Koliko smo predani?

· Dužina čitanja: 4 min

3d-koraci-do-uspjeha-2014Jeste li nekad razmišljali, koliko ste u životu predani? Koliko ste predani svojim ciljevima, snovima, željama, radu, partnerstvu, poslu, odnosu, obitelji, djeci, zabavi, glazbi, pjevanju, plesu … čime se jednostavno bavite u određenom trenu, bez obzira nato, radi li se o poslovnom ili slobodnom vremenu.

Izgovori, zašto određenih stvari ne možemo dostići ili ostvariti, bit će za kolebljivce uvijek prisutni. Ali 100% predan čovjek ne obazire se na strahove, izgovore odnosno na takva ili drugačija ograničenja, već je svijestan da je sam stvaralac svoje sudbine i sreće. Isto kao što u životu za male stvari govorimo da ih ne možemo napraviti i tražimo izgovore, djelujemo jednako i kod većih stvari. Tražimo izgovore in igramo igru jadnog ja.

Sjećam se da se uvijek sve ostvarilo, kada sam bio u životu 100% predan svojim ciljevima ili snovima. Često nisam znao put ili način, kako ču stići dotle; sve što je bilo, bila je jasna slika u srcu i umu da će se to ostvariti. Tako je bilo s prijamnim ispitima na fakultetu, tako je bilo u vrijeme pisanja diplome, tako je bilo u traženju posla i tako je bilo u vrijeme izlaska mojih knjiga. I mogao bih nabrojati još mnogo primjera.

Došlo je i vrijeme kada sam u svom životu nekako »zanemario« tu predanost ciljevima, snovima i svome poslanstvu. Naravno, rezultati su bili tome primjerni. Svemir nas uvijek, bez iznimke, prisjeti i opomene koji je put dobro odabrati.

Prije nekoliko dana bio sam na radionici o postavljanju ciljeva. Na kraju radionice svaki je učesnik »slučajno« odabrao listić. Na mome je pisao: »Ako možete o nečemu sanjati, možete to i učiniti.« Super misao, zar ne?

A to je tek dio priče. Kako sam već prije spomenuo, Svemir nam ponekad preko različitih kanala poručuje jednaku ili sličnu poruku, dok je stvarno ne razumijemo.  Tako sam navećer, kad sam u ruke uzeo knjigu o osobnom rastu, vidio na naslovnici napis (na slijedeću misao prije nisam bio pozoran): »Ako možete sanjati, možete i izvesti.«

Predanost stvarima koje radimo, vidi se i u sasvim običnim stvarima kojima često ne namjenjujemo pažnju. Mislimo: ah, to i nije tako važno. Sam vodim tečaj javnog nastupanja, koji ima u tjednu pet susreta. Od 2004 pa sve do danas još nije bilo grupe u kojoj bi svi učesnici dolazili na sve susrete. Ponekad je netko zakasnio, ponekad se razbolio, a drugi su se bojali jer su znali da će imati javne nastupe pa su »markirali«.

Ako želimo poboljšati naše govorničke i komunikacijske sposobnosti, potrebno je da smo tome 100 % predani. Određeno usavršavanje može nam puno pomoći. Postavlja se pitanje, jesmo li  spremni biti toliko predani, da smo prisutni na svim susretima i da dolazimo pravovremeno. Naravno, postoje opravdani razlozi kao što su neočekivani sastanak, gužva na cesti odnosno zastoj ili pak zdravstveni razlozi (prehlada, bol, glavobolja …)

Valja zapamtiti da kada sve te »opravdane« razloge pogledamo na dubljem nivou, ustanovimo da se ništa ne događa bez našeg svijesnog ili podsvijesnog pristanka.
Divna misao Rabindranatha Tagoreja poručuje nam bavimo li se obrubnim stvarima ili suštinom: »Cijeli sam život privijao i odvijao strune na mome instrumentu, ali nisam još pjevao pjesmu, koju sam došao pjevati«. Došlo je vrijeme, da konačno pjevamo pjesmu koju  smo došli pjevati i da počnemo predano slijediti svome smislu, poslanstvu, namjeni, odnosu, ljubavi …

Za zaključak današnjeg članka je domaći zadatak za vas. Ovog ćemo se puta posvetiti predanosti. Na mom blogu na poveznici https://www.osobni-rast.com/magicna-moc-rijeci-koje-stvaraju-nas-zivot/ predivna je vizualizacija. Slijedećih 30 dana pogledajte ju tri puta dnevno (jedan put ujutro, drugi put preko dana i još jednom navećer).

Ispustite li samo jedan ogled, morate početi iz početka, opet s prvim danom. Napravite tu vježbu i nakon toga prepustite se stvaralaštvu, kako ćete doći do računala ako ste negdje na putu i svoje nemate sa sobom. Vjerujte mi: ako smo nečemu predani 100 %, sigurno se nađe put do cilja.

Neka vas prati obilje predanosti!

Robert Goreta

POZITIVNA MISAO

»Čovjek je velik toliko, kolika je mjera njegovog mišljenja.« – Napoleon Hill

MUDROST U STIHOVIMA

Ako ćete kod drugih potpunost tražiti,
nikada potpuno sretni nećete postati.
Nitko od njih ne može vas upotpuniti,
ispunjeni samo sami možete postati.

ANEGDOTA MJESECA

Američki pravnik Clarence Darrow saslušavao je svjedoka suprotne stranke, ali nikako nije mogao dobiti logične ispovjedi.
Svijedok je na kraju rekao:
»Gospod Darrow, kako možete sumnjati o mojim riječima? Pa – ja sam se oženio istinom!«
»Ah,« odgovorio je gospodin Darrow, »i kako ste već dugo udovac?«

Podjeli dalje ...