Vračanje korjenima

· Dužina čitanja: 5 min

3d-koraci-do-uspjeha-2014Ovoga puta, kao članak u e-mjesečniku, iznimno objavljujem zapis koji je jučer bio objavljen na mome blogu.

U našem životu promjena je jedina stalnica. Kada slijedimo svome srcu i unutarnjim pokretima duše, pred nama se otvaraju nova vrata, nove mogućnosti i poruke. Određene istodobnosti koje se pojavljuju, same nam pokazuju što učiniti u određenoj situaciji. Da li te istodobnosti odnosno poruke uvažavamo ili ih ignoriramo? Izbor je, kao i uvijek, naš.

Svaka odluka koju primimo, ima određene posljedice. Godine 1999 sam osjetio da bi na osnovu numerologije promijenio svoje ime i prezime. Svi koji čitate ovaj zapis, znate me pod imenom Roy Goreya.

Mnogi su me pitali odakle je moje ime i prezime, odakle izvirem, jesam li možda Amerikanac u Sloveniji ili možda na mojim predavanjima govorimo engleski i slično. U takvim sam situacijama ljudima objasnio da sam 1999 napravio numerološku promjenu imena i prezimena. Nekima se to činilo čudno, drugi su me pitali o podrobnostima u vezi s numerologijom …

Godine 2003., prije izlaska moje knjige Dijamant života, bio je moj mentor Boris Vene. Nekoć smo Boris i ja imali vrlo zanimljiv razgovor u vezi s promjenom mog imena. Tu sam temu nekako želio izbjeći jer sam još uvijek bio pod utjecajem »numeroloških izračuna i vibracija«. Već tada mi je Boris rekao nešto zanimljivo: nije poanta u tome da bježim od sebe time što želim promijeniti svoje ime i prezime, već da promijenim i prihvatim sebe i posljedično moje ime i prezime imati će sasvim drugu vibraciju.

U posljednjih mjesec dana u mojim su se mislima počele spontano pojavljivati munjevite misli u vezi s mojim imenom i prezimenom. Prije 14 dana bio sam na grobu svoga oca. Tamo sam na spomeniku vidio napis Goreta. I pitao sam se: »Odakle izvire Goreta? Kakvo podrijetlo ima? Kakve korijene?« Odgovori su došli sami od sebe…

A nakon toga pitao sam se isto i za Goreya i … nema izvora, nema korjena, nema podrijetla. Kao munja proletjela je misao da s promjenom imena i prezimena automatsko odrežeš i svoje korijene… i odričeš se dijela sebe, svoje suštine. Kod Goreya postavio sam si još jedno pitanje:»Mogu li si predstavljati, da moja djeca nose prezime Goreya?« Odgovor je bio brzo i odlučno NE. Zastao sam i zamislio se.

A istodobnosti još nema kraja. Preko interneta dobio sam narudžbu za jednu od mojih knjiga. Svaku potpišem. I ovoga puta uzmem u ruku kemijsku olovku i potpišem knjigu. Išlo je – ali teško. Morao sam pošteno «razmišljati» kako se potpisati. Ruka nije klizila glatko, u suštini sam se teško potpisao. O, Bože, pomislio sam, što se sa mnom događa.

Kroz nekoliko dana sreo sam se s mojim dobrim prijateljem Antonom. Odmah mi kaže da ima za mene poruku, neka uzmem papir i olovku. I dobijem uputu – zapiši svoje pravo ime i prezime i što uz to osjećaš. Ruka klizi po papiru – napišem svoje rođeno ime Robert Goreta i prve dvije riječi koje su se pojavile, bile su veselje i smijeh. Slijedi trenutak tišine. I unutarnjeg mira. Aha, to je to…

I onda mi se uključi razum. Ali, Roy,… pa ti znaš, koliko Slovenaca poznaje te pod imenom Roy Goreya, pa ti pišeš knjige, vodiš seminare, nekima si njihov guru, učitelj i ne možeš sada, nakon 12 godina, mijenjati ime i prezime. Što će ljudi misliti? Da, tako je to s umom, egom…

Onda se opet uklopi srce. Robert Goreta – to si ti, to je tvoja energija, to je tvoje poslanstvo, tvoja duša, tvoja esencija, tvoja suština. U trenu sam dobio drukčiji pogled na sve, život, svemir, spoznaju da određeno ime i prezime nitko ne dobiva slučajno.

Na svojim predavanjima i u knjigama govorim o moći misli, da radimo iz srca, da smo to što jesmo, da se volimo, da se prihvaćamo… a ja sam prije 12 godina išao «za sreću» mijenjati ime i prezime. Danas znam da sam tim korakom u suštini zanijekao sam sebe umjesto da se prihvatim u svom srcu. Prije nekoliko dana sam na Facebooku napisao u poruci stanja da sreća nije zapisana u zvijezdama na nebu ili u određenim brojevima nego u srcu i duši.

U šamanskoj tradiciji i naši su preci važni. U filmu Louise L. Hay s naslovom You Can Heal Your Life govori Gregg Braden o tome kako se za vrijeme molitve za kišu njegov indijanski prijatelj najprije zahvaljuje svojim precima. I kod Ho’oponopona izvodi se određeni postupak čišćenja gdje se zahvaljujemo precima i iskazujemo jim poštovanje.

Naše ime i prezime su doslovno «koda» odnosno poveznica s našim precima, obitelji i korijenima. Sadnica drveta koje želi izrasti u veliko i zdravo drvo, treba imati moćne i razgranate korijene. Ako korijeni nisu moćni, ni drvo ne može opstati. Isto je i sa nama – kada zanijećemo svoje korijene, zanijećemo i svoje drvo života, prece i sebe.

Promjenom imena iz Roy Goreya nazad u Robert Goreta vjerojatno sam jedini primjer u Sloveniji, možda čak i u svijetu jer sam obudio prvotno ime umjesto numerološkog. Na taj način opet sam obudio pristne domaće korijene koji poručuju da nije tajna u imenu nego u čovjeku samome, što osjeća u srcu i duši.

Hvala što ste me slušali. Budite to što osjećate u sebi i neka vas na svakom koraku u životu prati obilje ljubavi! 🙂

Robert Goreta

POZITIVNA MISAO

»U životu čovjeka postoje dva divna dana – dan kada se rodio i dan kada je otkrio razlog za to.« William Barclayl

MUDROST U STIHOVIMA

Od postupaka što ih u životu svaki čovjek čini
Utjecaj osjećaju svi poznati i nepoznati ljudi.
Zato dajmo od sebe najbolje što možemo
Iako najčešće to teško postižemo.

ANEGDOTA MJESECA

Kasniji indijski podkralj markiz Georges Curzon bio je u gostima na Šri Lanki i pitao je domaćine gdje bi se mogao okupati bez straha od krokodila. Bili su ljubazni i rade volje volje su mu pokazali traženo mjesto.

Kada se okupao, pitao je zašto tamo nema krokodila. Ljubazni Šrilančanin mu je rekao da je na tom mjestu obično puno morskih pasa i zato nema krokodila.

Podjeli dalje ...