Očistimo sebe, očistimo svijet

· Dužina čitanja: 4 min

3d-koraci-do-uspjeha-2014Prije nekoliko dana, točnije 17. travnja 2010, u Sloveniji se odvijala najveća dragovoljna akcija čišćenja, ne samo na našem prostoru, nego i u svjetskom mjerilu – Očistimo Sloveniju u jednom danu. Dobrovoljci su u cijeloj Sloveniji čistili divlja odlagališta smeća, šume, rijeke… i družno sudjelovali u tom iznimnom događaju.

Ali čišćenje okolice, automobila, stana, kuće, vrta… ima mnogo dublje simbolično značenje. Naime, premalo smo svjesni, da s jednostavnim čišćenjem stana, auta, kuće, vrta i ostale okolice očistimo i nas same i time svoju podsvijest.

Da li ste ove godine već započeli s radovima u vrtu? Možda je u vašem vrtu puno korova i to je potrebno počupati iz vašeg vrta, ako želite, da nešto izraste. Kako bi bilo, da – dok čistite korove iz svog vrta – zamišljate, da time «čistite» i čupate korov (negativne misli, ograničavajuća uvjerenja, strahove…) iz vaše podsvijesti?

Prije par dana radio sam u vrtu i dok sam okopavao, kopao lopatom i vadio korove, zamišljao sam, da time zapravo mentalno, čuvstveno i duhovno čistim samoga sebe. I učinak je bio baš iznenađujući – kakav mir u meni, kakva sloboda – kao da su me napustila sva stara, negativna i ograničavajuća uvjerenja.

Već u početku ožujka, kada se istopio snijeg, izvodio sam sličnu vježbu i s našeg travnjaka sam skupljao male kamenčiće, koji su ostali od gomila otopljenog snijega. Kamenčić po kamenčić i korak po korak – i sam sam se očistio mentalno, duhovno i čuvstveno.

Prije toga – zimi sam isto tako veselo (više nego prošlih godina) čistio snijeg. I dok sam to radio, govorio sam samome sebi – čistim se, čistim se… I očistio sam se – čišćenje snijega bio je simboličan čin, koji je na moju podsvijest imao toliko veći učinak.

Možda vam se «igrice» ove vrste čine malo djetinjaste i mislite, da nikako ne djeluju, ali prije nego odmahnete rukom ­ probajte ih i sami. Što obično radimo, kad se zaključi naša ljubavna ili partnerska veza? Da, pogodili ste – pospremamo i kada pospremimo prošlost, osjećamo se puno bolje.

Nered unutar nas izražava se u neredu izvan nas i obratno… Nered izvan nas pokazuje, da je nered i u nama samima. Svi smo jedno i povezani smo međusobno. S promjenama sebe automatski mijenjamo i situaciju, u kojoj se nalazimo, ljudi oko nas počinju se drukčije ponašati do nas i život postaje ljepši, prijatniji i puniji.

Svako čišćenje, pa neka to bude pranje posuđa, usisivanje kauča u dnevnom boravku ili skupljanje lišća – sve to zna biti predivna vježba za nas, da se prečistimo, očistimo i naše osjećanje se automatski poboljša. Svatko zna osjećaj zadovoljstva, sreće i oduševljenja, kad nešto očisti, pa makar auto, stan ili batu.

Što sada čekate?
Uzmite krpu, metlu, lopatu ili usisač i počnite s čišćenje.

Neka vas prati obilje svega dobroga!

Robert Goreta

POZITIVNA MISAO

»Onih, koji vole više nego sve na svijetu, ovaj svijet ne može razdvojiti. Smrt ne može ubiti nešto, što nikada ne umire.« William Penn

MUDROST U STIHOVIMA

Napravi listu od dvadesetipet stvari,
koje su ti drage, koje jako voliš.
Možda ćeš u njima svoju misiju naći.
Pokus nije grijeh, odabir može bit’ pravi!

ANEGDOTA MJESECA

Albert Einstein je često gostovao na sveučilištima i predavao o teoriji relativnosti. Jednoga dana njegov vozač mu je za vrijeme putovanja rekao:
»Gospodine profesore, vaše predavanje sam slušao već bar 30 puta. Znam ga na pamet. Mogao bih vas mijenjati.«
»No, lijepo,« rekao je znanstvenik, «dajem vam priliku. U gradu, gdje putujemo, još me ne poznaju. Dajte mi svoju vozačku kapu i predstavite se kao profesor Einstein.«
Vozač je odlično predavao. Kada je odlazio, neki mu je profesor postavio vrlo komplicirano pitanje iz matematike. Nije se nimalo zbunio, nego je mirno rekao:
»Iznenađen sam, što mi postavljate tako jednostavno pitanje. Rješenje poznaje čak i moj vozač. Uvjerite se.«

Podjeli dalje ...