Po ćemu ćete se sjećati prošle godine?

· Dužina čitanja: 5 min

3d-koraci-do-uspjeha-2014Godina 2009 polako završava i bar za mene bila je puna padova i uspona, izazova i iskušenja, pobjeda i poraza – gledano iz daleka, mogao bih reći »godina, kao protekle«. Ali ne – godinu 2009 zapamti ću po brojnim važnim odlukama, koje su me pomakle naprijed na mom putu.

Neću govoriti o svim tim odlukama, jer su to moje osobne stvari i kao svi mi, i ja imam pravo na privatnost. Neka vam povjerim najvažniji nauk, do kojeg sam se dokopao u godini 2009 i glasi ovako: »Hrabro se zauzmi za sebe i ne budi drugim ljudima otirač. Cijeni, voli se i poštuj i budi svjestan, da si zvijezda.«

Možda vam se gornje dvije rečenice ne čine nešto u smislu »Aauuaa, pa to je stvarno nešto«, ali za mene su bile prekretnice u mnogočemu. Život te obrađuje na točno onaj način, na kojeg ti vidiš samoga sebe. Ako se cijeniš i poštuješ, dobivaš točno takve odazive od drugih ljudi. Ljudi te cijene, poštuju, vole te i obrnuto – ako gore navedenih kvaliteta čovjek ne osjeća unutar sebe i nije ih svjestan, život mu uvijek nanovo donosi jednake i slične situacije, dok konačno ne vidi »lekciju«, koju mu svemir donosi na njegov put.

Da li se usuđujemo biti to, što jesmo? Usuđujemo li se iskreno nasmijati? Usuđujemo li se ići tamo, kamo nas vuče srce, učiniti to, što je naša istinska želja, živjeti pun život, pjevati svoju pjesmu, plesati svojim ritmovima? Jesmo li mi oni, koji stvaramo, da nam se u životu događaju stvari ili smo samo »jadni« gledatelj tih situacija.

Ne znam, kakve vas misli prožimaju krajem godine. Želim vam, da bi godina koja dolazi i vas inspirirala spoznajama, kojima se meni završava ova godina. Lako je o stvarima govoriti, pisati. Teže je učiniti i imati hrabrost, napraviti ono, što od sveg srca želimo. Mnogo puta dobivate preko e-mjesečnika savjete i ideje, koje već »poznajete« i »znate«, ali: jedno je nešto znati, a drugo je probati nešto u životu na vlastitoj koži i to zaživjeti.

Nedavno sam pročitao sljedeću misao autora Davida W. Frasurea i kaže ovako: »Ništa nije loše u tome, ako netkome kažeš, da ga voliš, ako mu kažeš, što osjećaš do njega. Mnogo puta to osjećamo, a ne kažemo. Uvijek odgađamo. Ponekad nemamo vremena. Ako do nekoga osjećamo ljubav, onda mu to moramo reći.«

Gornji odlomak često mi je ove godine dao misliti, a u toj misli krije se nešto više. Istina, govori o ljubavi … da je potrebno, da jedan drugome kažemo to, što osjećamo. Isto tako je istina, da često u životu odgađamo određene stvari. Spomenuta misao može nam pomoći o dubokoj preobrazbi naših međusobnih odnosa. A što – ako je malo promijenimo?

Recimo, ovako: »Sasvim u redu je, ako sebi kažemo, da se cijenimo i da se volimo. Mnogo puta to osjećamo, ali ne govorimo. Uvijek odgađamo. Ponekad nemamo vremena. Ako do sebe osjećamo ljubav, moramo to iskreno izraziti riječima, mislima i djelima.«

Možemo ići još jedan korak dalje: »Sasvim u redu je, ako drugima (partner, otac, mama, brat, stric, sestra, muž, žena, djeca) kažemo, da ih cijenimo i da ih volimo. Mnogo puta to osjećamo, ali im ne govorimo. Uvijek odgađamo. Ponekad nemamo vremena. Ako do njih osjećamo ljubav, moramo im to iskreno izraziti riječima, mislima i djelima.«

Spomenutu misao mogli bi razvijati još i još, a jedino je važno, da priznamo ljubav sebi i drugima i da imamo hrabrosti izraziti to, što osjećamo, da na život gledamo kao na pustolovinu, koja nam svakim danom donosi nove i nove stvari. I da živimo u očekivanju lijepih, pozitivnih događaja, situacija i novih ljudi, koje ćemo »slučajno« upoznati. Namjera, da ćete u 2010. godini u svom životu izražavati hrabrost, ljubav i iskrenost, može vam temeljito promijeniti život.

Jeste li već postavili ciljeve za godinu 2010? Znate li, što želite postići u dolazećoj godini odnosno što želite biti, imati, raditi? Naš život je vremenska staza, koju možemo svaki trenutak mijenjati i promjenom sadašnjosti mijenjamo i budućnost, a jednako možemo promijeniti i svoju prošlost. Promijeniti prošlost? Pa – nismo u vremenskom stroju, reći ćete. Hm… a što, ako jesmo?

Možda malo smiješna misao, ali – budimo djeca i razmišljajmo izvan okvira »mogućeg«. I što je u životu moguće? U angloameričkom svijetu vole upotrebljavati slijedeću rečenicu: »The sky is the limit.« Što smo više »djeca«, više čuda dolazi u naš život, jer mala djeca nisu »ograničena« razmišljanjima i „ograničenjima“ okoline, sve dok ih odrasli »ljubazno« ne opomene, da neke stvari »nisu moguće«.

Blagoslovljen Božič i sretnu novu godinu 2010!

Robert Goreta

POZITIVNA MISAO

»Budućnost pripada onima, koji vjeruju u ljepotu svojih snova.« Eleanor Roosevelt

MUDROST U STIHOVIMA

Riječi, koje govorimo, utječu na to,
Kako se u svojoj duši stvarno osjećamo.
Ako je moguće, riječ »moram« brzo zamijenimo
Pozitivnijom rečenicom »Drago mi je, što …«

ANEGDOTA MJESECA

Heinricha Friedricha Wilhelma Gesenisa, slavnog profesora hebrejskog i ostalih semitskih jezika u Halleju, polaznik je zamolio, da ga oslobode naplate školarine.
»Nije moguće,« bio je kratak profesor.
»Smanjite bar polovicu!«, molio je polaznik.
»Ma –  čujte,vi! Kako se usuđujete cjenkati sa mnom? Za koga vi mene imate?«
»Za največeg Židova naših vremena.«
Gesenias bio je zadovoljan odgovorom i polazniku nije bilo potrebno platiti školarinu.

Podjeli dalje ...