Pravo pitanje za pravi odgovor

· Dužina čitanja: 5 min

3d-koraci-do-uspjeha-2014Već duže vremena istražujem kako djeluje ljudski um i kako funkcionira podsvijest. Probao sam i mnogo »tehnika« s područja osobnog i duhovnog rasta. Najpoznatija tehnika za osobni rast su sigurno afirmacije. Poznajete ih, zar ne? To je svaka pozitivna tvrdnja u prvoj osobi jednine, u sadašnjem vremenu i potvdnom obliku.

Na primjer: »Ja sam sretan. Ja sam bogat. Ja sam uspješan.« Te tvrdnje osobne, osjećajne i misaone preobrazbe potrebno je izgovarati u mislima,a može i glasno. U to izgovaranje potrebno je unjieti što više osjećaja i osjetiti to u srcu – da je to što govoriš već istina u tvome životu.

Da se neuronska mreža u mozgu promjeni i uspostavi se nova misaoni uzorak, potrebno je bar 21 dan. Nakon 21 dana nova je navika uspostavljena i mi smo na »autopilotu« (pogledajte samo s kakvom lakoćom plešete nakon nekoliko plesnih tečajeva). Ali, ovdje su i neke pretpostavke – afirmaciju moramo osjetiti kao istinu u srcu. Ako to ne osjećamo, nakon 21 dana još uvijek smo tamo gdje smo bili na početku.

Naravno da je naša ustrajnost važna – afirmaciju ponavljaš jedanput, dvaput, pet puta, deset puta, sto puta … tisuću puta dnevno. I onda nakon nekoliko mjeseci možda konačno počinješ vidjeti veće ili manje plodove svojih unutarnjih monologa.

Kada govoriš afirmacije, korak po korak reprogramiraš svoju podsvijest i svoja uvjerenja. Put zna biti jako dug ako te afirmacije ne osjetiš ili ih nisi integrirao u svoju podsvijest. Je li afirmacija integrirana, možeš probati jednostavnim testom uporabne kineziologije. Ako je mišić jak uz tvoju afirmaciju, tada je ona već integrirana u podsvijest. Ako nije jak, tada je potrebno ustrajati na integraciji u podsvijest.

Afirmacije nisu neke babaroge jer su već mnogima promijenile život. Ali – je li stvarno tako pišu i uvjeravaju nas preko raznih članaka i knjiga? Moja iskustva su različita – ponekad djeluju, ponekad ne, ponekad trebaš mnogo vremena da se sve integrira u tvoju podsvijest.

Postoji jedan način kojeg je za vrijeme »prijelomnog« kupanja ispod tuša u desetom mjesecu 1997 otkrio Noah St. John. Dosta je jednostavan. Umjesto da si govoriš što u ovome trenutku jesi (afirmacija), radije si postavi pitanje (aformacija) i podsvijest će ti početi odgovarati na tvoja pitanja. Ti svjesno ne odgovaraš već dozvoljavaš podsvijesti da ona odgovori na tvoja pitanja.

Tako »Ja sam sretan,« postane »Zašto sam toliko sretan?« i »Ja sam bogat,« postane »Zašto sam tako bogat?« i »Ja sam uspješan,« postane »Zašto sam tako uspješan?« zanimljivo kod ovog postupka je to da je uz izgovaranje ovih pitanja (u mislima ili glasno) tvoje tijelo moćno i tako je i sa mišićima. Zašto je to tako? Jednostavno, ne govoriš si laži, samo se pitaš i tvoja podsvijst traži odgovore na ta pitanja.

Svi poznajemo Google i njegovu tražilicu. Kad te nešto zanima, ideš na Google, napišeš riječ koja te zanima i Google počinje automatski tražiti prikladne pogotke koji su najviše slični tvome traženom nizu. S aformacijama je stanje isto – podsvijest traži prikladne pogotke koji najviše odgovaraju traženom nizu. Istina, naša podsvijest je neke vrste banka podataka i u toj banki podataka potrebno je pravim naređenjem (aformacijom) potražiti pravi odgovor.

Citat iz Biblije kaže ovako: »Ask And You Shall Receive.« ako to prevedem, značit će »Pitaj i dobit ćeš.« U hrvatskom jeziku gornju tvrdnju prevodimo kao »Moli i bit će ti dano«. Ali ako pogledamo izvornu tvrdnju, vidimo da ne piše »pitaj« i ne »moli«. Bilo što mora biti napisano u potvrdnom obliku.

Zašto se ne bi radije pitali umjesto da si govorimo tvrdnje? Probajte, izvodite aformacije bar 21 dana i uvjeren sam da će se život dobro promijeniti svakom čitatelju e-mjesečnika. Istina, aformacije svi upotrebljavamo kada se žalimo: »Zašto sam tako nesretan? Zašto me drugi ne razumiju? Zašto imama tako malo novaca? Zašto ne mogu dobiti posao? Zašto …?« Rezultat svega toga? Još više problema i još više nesretnih trenutaka jer smo podsvijest jednostavno usmjerili u položaj da nam automatsko potraži još više odgovora na naše »zašto«.

Rješenje je sasvim jednostavno – okrenimo ploču i pitajmo se o tome, što u životu želimo. Ako uz ta pitanja osjetimo i unutarnji mir (o čemu sam pisao u jednom od prijašnjih članaka – EU osjećaj), tada smo jednostavno pustili ručnu kočnicu i pogazili na gas našeg automobila sreće, radosti, zdravlja i obilja.

Za zaključak još nekoliko primjera afirmacija:

  • Zašto se volim i otpuštam si?
  • Zašto sam vrijedan ozdravljenja?
  • Zašto me život bezuvjetno voli?
  • Zašto su ispred mene samo dobra iskustva?
  • Zašto mi se svaki dan događaju čuda?
  • Zašto mi je život u svakom trenutku blagoslovljen?
  • Zašto se moji prihodi stalno povećavaju?
  • Zašto se sve odvija u moje najviše dobro?

Neka vas prati obilje čudesnih odgovora na vaše »zašto«!

Robert Goreta

POZITIVNA MISAO

»Umjesto da radite rečenice u koje ne vjerujete … Zašto si radije ne postavite pitanja koja vam mogu promijeniti život?« – Noah St. John

MUDROST U STIHOVIMA

Ako do života uvijek budeš dojmljiv,
razuman, otvoren i ni malo naduven,
samo od sebe će se sve postaviti
na pravo mjesto kad se pojavi.

ANEGDOTA MJESECA

Slikar Božidar Jakac bio je slovenski delegat Avnoja. U tadašnjim danima studenog 1943 uspjelo mu je dvoje: skupio je potpise svih učesnika povijesnog zbora i naslikao jednog od najljepših Titovih portreta.
Dan prije zasjedanja zamolio je Tita da mu pozira.
»Koliko će to trajati?«
»Kao jedan ručak.«
»U redu, kao ručak, ali vojnički!« pristao je Tito.

Podjeli dalje ...