Tko ima, dat će mu se

· Dužina čitanja: 5 min

3d-koraci-do-uspjeha-2014Godina 2013. zaključena je i ušli smo u 2014. Kako ste započeli ovu godinu? Jeste li nešto promijenili kod sebe s obzirom na 2013.? Jeste li sebi i drugima oprostili za sve što vam se dogodilo (ili vam se nije dogodilo) u 2013. godini? Da li ste za početak 2014. godine na novo postavili ciljeve?

Znate li koja je moja »pogreška« u posljednjih nekoliko godina? To da sam doslovno zaboravio kako sve počinje u čovjeku samome, u njegovim mislima, s njegovim unutarnjim monologom i čovjekovom imaginacijom. Traženje rješenja »spolja« nije baš rodilo neke plodove, zato je potrebno da se usmjerim u unutrašnjost pa makar »prisilno« (čitajte e-mjesečnik broj 42).

Kako vidimo sebe i druge ljude? Što vidimo u sebi i u drugima? Možda se u ovome trenutku borimo s raznim životnim izazovima i iskustvima. Potrebno je da smo svjesni kako smo mi sami uzrok .. a i rješenje … za nastalu situaciju. Kako? Idemo redom…

Donji citat iz Biblije jedan je od onih koji se najviše krivo shvaćeni:

Jer tko ima, još će mu se dati i imat će izobilja;
a tko nema, i njemu će se još oduzeti, što ima. 
– Matej 13:12

Obično se interpretira u smislu da bogati postaju još bogatiji i siromašni još siromašniji. I onda slijedi razmišljanje u smislu kako je nepravedan svijet i onima koji »nemaju« uzme i ono što imaju. U knjizi Rhonde Byrne MAGIJA otkrio da možemo navedeni citat razumjeti potpuno drukčije ako samo dodamo jednu riječ – zahvalnost.

Jer tko ima zahvalnost, još će mu se dati i imat će izobilja;
a tko nema zahvalnosti, i njemu će se još oduzeti, što ima.

Na ovaj način sve skupa postaje logičnije i razumljivo i situaciju sagledamo u potpuno novom svijetlu i zagonetka života dobiva još jedan izostali komadić. Ali … možemo ići još jedan korak dalje i zapisati ovako:

Jer tko ima imaginaciju, još će mu se dati i imat će izobilja;
a tko nema imaginacije, i njemu će se još oduzeti, što ima.

Valja zapamtiti da zahvalnost i imaginacija uvijek hodaju s rukom u ruci. Po prvom hermetičnom zakonu sve je misao i svemir je misao. Iz ovoga slijedi da smo i mi misao i s imaginacijom (vlastitima kreativnima mislima) stvaramo svoju stvarnost. Ako uzmete pod lupu svoj život, vjerojatno ćete ustanoviti da ste stvarno imali sve u svojim mislima i tek nakon toga je ono što je bilo u mislima preuzelo stanje fizičke pojavnosti.

Kako možemo to saznanje praktički upotrijebiti u svome životu?

Zove vas prijatelj i u kratkom razgovoru spominje da još uvijek nema posao. Drugi put sretnete prijateljicu koja se požalila da ima zdravstvene probleme. Stigne e-pošta prijatelja koji govori kako ima financijske probleme. I sada ovisi o vama … jeste li spremni vidjeti »nevidljivo« i učiniti reviziju svih prije navedenih događaja?

Odmah nakon završetka telefonskog razgovora, u mislima odigrajte sliku u kojoj vam vaš prijatelj oduševljeno poručuje da je konačno našao novo zaposlenje. Nakon susreta s prijateljicom revidirajte cijeli susret u kojem vam prijateljica poručuje kako je izliječena i sada je potpuno zdrava. Nakon e-poštne poruke u mislima gledajte kako primate e-poruku u kojoj vam prijatelj poručuje da se njegovo financijsko stanje uredilo i novac s lakoćom dolazi u njegov život.

Znam, neki ćete reći: »To je djetinjarija« … ali svejedno … Što možete izgubiti ako prije navedene savjete upotrebljavate u svakodnevnom životu. Svatko od nas ukorijenjen je u drugome čovjeku i kada drugome želimo dobro (slabo), istinski želimo sebi dobro (slabo) jer ništa nije izvan nas. Sve je unutar nas. Naravno, na svakom pojedincu je kako će taj zakon upotrijebiti u svoju korist ili korist nekoga drugoga.

U Sloveniji često je zapaziti razmišljanje u smislu: »Samo da susjedu ugine krava …«Oni koji su duhovno osvješćeni i te kako dobro znaju da ako susjedu ugine krava istinski ugine (i) njihova. U poruci Filipinjanima 4:8 čitamo: »Uostalom, braćo, što je god istinito, što je časno, što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno, što je slavno, što je god kreposno, i što je god hvale vrijedno, to mislite!«

To znači da neka naše misli budu najuzvišenije, najplemenitije i najradosnije. I to možemo učiniti već sada, ovog trenutka te vidimo u ljudima dobro i mislimo za njihovo dobro.

Biblijske priče dodiruju isključivo snagu imaginacije. To su istinske dramatizacije tehnika molitve jer molitva je tajna mijenjanja budućnosti, a više o tome neki drugi put.

Po Nevillu Goddardu čovjek je izvor akcije, upravljački um i također onaj koji čuje molitvu. Temeljni kamen na kojem su osnovane sve druge stvari, čovjekovo je mišljenje o samome sebi.

Pretpostavke (o sebi ili o drugima), pa makar i krive, postat će činjenica u našem životu. Ljudi imamo samo jednu supstanciju koju možemo upotrebljavati u kreiranje vlastitog svijeta – i to smo mi sami. I što imamo … to će nam biti dato.

Neka vas prati obilje svega dobroga!

Robert Goreta

POZITIVNA MISAO

“Čovjekova glavna zabluda je njegovo uvjerenje da postoje razlozi izvan njegovog stanja svijesti. Sve što se čovjeku dogodi – sve što učini – sve što izvire iz njega – događa se kao rezultat njegove svijesti. Čovjekova svijest je sve što on misli, želi i voli sve za što vjeruje da je istinito i na što pristane. Iz toga je razloga potrebno najprije promijeniti svijest, prije nego promijenite vaš vanjski svijet. Promjena okolnosti dogodi se kao rezultat promjene u stanju vaše svijesti.” – Neville Goddard

MUDROST U STIHOVIMA

Ljepota u lijepim je stvarima,
ljepota u blagim je očima,
ljepota nježan je osmijeh,
ljepota u toplim je rukama.

ANEGDOTA MJESECA

Slavni kirurg Theodor Billroth obožavao je mladu damu, a nije imao ni prilike ni hrabrosti da bi joj to rekao. Jednog dana mlada dama zove ga sebi i reče mu:
» Dragi gospodine doktore, opet imam strašne bolove u srcu. Propišite mi već neko sredstvo. Što da uzmem?«
Billroth je na trenutak pomislio i nakon toga rekao:
»Uzmite – mene!«
To je i učinila i bolovi u srcu su nestali.«

Podjeli dalje ...