Vibracijska moć riječi

· Dužina čitanja: 5 min

3d-koraci-do-uspjeha-2014Svaka riječ, koju izgovorimo, bilo u mislima, bilo glasno, ima svoju vibraciju. Stara poslovica kaže, da bi čovjek trebao upotrebljavati riječi samo u tri svrhe: da bi liječio, blagoslovio ili se molio. Kako je sa vama? Kako upotrebljavate svoje riječi i kakvu vibraciju imaju?

U najčitanijoj knjizi ovoga svijeta možemo pročitati slijedeći citat: »U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječi bijaše Bog.« Tko zna koliko puta čuta i istrošena misao, ali u njoj se krije velika istina, koju ćemo otkriti u današnjem članku.

To, što si govorimo, naša je stvarnost odnosno postaje naša stvarnost. Možda se ponekad riječima šalimo. Doduše, znamo da ne mislimo stvarno, da je sve to samo šala, ali ipak… i sa šalama moramo biti oprezni. Jedan događaj mi je posebno ostao u sjećanju. Razgovarao sam s kolegicom i tema razgovora otišla je na zabavne stvari i ona je odjednom rekla: »Umirem od smijeha.«

Upozorio sam je par puta, neka bude oprezna sa svojim riječima, jer svaka riječ je programski ukaz. Naš život neke je vrste virtualna stvarnost odnosno program računala (savjetujem vam gledanje filma Matrica, posebno prvi dio) i riječi koje izgovaramo, su zapovjedi.

Na radionici Ho’oponopono koristimo riječi »I Love You«, koje imaju sposobnost brisanja naših kolektivnih uspomena, uspomena predaka i uspomena naših roditelja. »I Love You« je kao tipka »delete« na tipkovnici računala i s njim brišemo neželjeno. Kako se sve to odvija, kakvi su procesi čišćenja – više o tome na radionici Ho’oponopono, gdje izvodimo i posebne tehnike i meditacije na ovu temu.

Svojim riječima opisujemo i svoje zdravstveno stanje, osjećaj, odnose:

  • Moj suradnik / suradnica ide mi na jetru. (problemi s jetrom)
  • Odlučio sam, da ću biti hladan do nje. (viroza i prehlada)
  • Čini mi se, da me ovaj posao guši. (zadihanost, teškoće s plućima)
  • Slomila mi je srce. (problemi sa srcem)
  • Čini mi se, da se ne mogu riješiti prošlosti. (zatvor)
  • Ne želim te više vidjeti. (teškoće s očima)
  • Puknut ću od srdžbe i napetosti. (visok krvni tlak)

Ukratko, riječi imaju svoju moć – veću, nego možemo zamisliti. Kad prihvaćamo život koji živimo kao virtualnu stvarnost i riječi, koje koristimo kao računalne ukaze, tada počinjemo biti promišljeni njihovom uporabom.

Ako čovjek nekome drugome želi nesreću, sigurno će je pritegnuti i na sebe. Želimo li nekome pomoći u postizanju uspjeha, i sebi želimo uspjeh. Svemir djeluje na načelu »Daj – dam« i »Ono što pružamo, to nam se i vrača.«

I sportaši u uporabi riječi nisu iznimka, jer se neki često podcjenjuju i bojažljivo govore o svojim planovima. Upotrebljavaju riječi, koje nisu nimalo optimistične. Možda se neki sjećate, da je slovenski skijaš Andrej Šporn ove godine bio drugi na znamenitom smuku u Kitzbühlu. U jednoj od izjava za medije rekao je: »Otvoreno tvrdim, da je bio moj osrednji cilj sezone Kitzbühl. Vancouver je na drugom mjestu.« Što se dogodilo u Vancouveru? Ispadanje. Mala očekivanja urodila su malim rezultatima … i izgovorena riječ postala je stvarnost.

Najveći bokser svih vremena zasigurno je Muhammad Ali. Prije svakog nastupa je govorio, što će se dogoditi u borbi. Za neke je bio prepotentni naduvenko, ali njegove riječi su se mnogo puta proročansko  ostvarile. Muhammad Ali govorio je o tome, što je želio, programirao se u skladu sa svojim željama … i program se uz tako uloženu energiju i misli jednostavno morao ostvariti.

Jedan od najočiglednijih primjera stvaralačke moči izrečenih riječi dogodio mi se za vrijeme studija na fakultetu. Od prve godine dalje svim svojim prijateljima, znancima i rođacima ustrajno sam govorio i ponavljao, da ću na studijama na fakultetu dobiti jednu desetku. Govorio sam nekako ovako: »Svejedno mi je, ako imam samo šestice, znam da ću imati jednu desetku.« U to bio sam tako uvjeren, kao što sam uvjeren da nakon dana dolazi noć. Neki su se mojim riječima rugali, a drugi su klimali glavom u znak odobravanja i bodrili me. Moja ustrajnosti jasna vizija urodili su plodovima i radosno vam mogu reći, da sam na fakultetu dobio dvije desetke.

S izgovorenim riječima programiramo svoju sadašnjost, a time i svoju budućnost.
Kakve si vi riječi govorite? Kako govorite sa suradnicima, poslovnim partnerima, prijateljima i znancima? Jesu li vaše riječi pune optimizma, ljubavi, oduševljenja i nade ili suprotno – stalno jadikujete? Odluka, kako ćemo se izražavati, naša je i svakako je vrlo dobrodošlo, da govorimo pozitivno o svemu, što želimo doživjeti, osjetiti i iskusiti u svom životu.

Neka vas prati obilje pozitivnih riječi i ljubavi!

Robert Goreta

POZITIVNA MISAO

»Najbolje se razonodimo tako, da razonodimo sve oko sebe.« Mark Twain

MUDROST U STIHOVIMA

Zanovijetaš li ili još radije žalopojke pjevaš
ili se zbog nepravdi svijeta redovito jadaš?
Kad se ponašaš kao nekakav Kalimero,
za sve ljude bit ćeš plačljivko jadan.

ANEGDOTA MJESECA

Mjesecima i mjesecima radio je Thomas Edison više stotina pokusa s električnom žaruljom, a svaka tvar je pregorjela, dok je kroz nju prolazila električna struja. Na kraju je pokušao s ugljenom niti i vidi čudo – žarulja je svjetlila.
Bilo je kasno noću, kada je iz laboratorija produljio žicu do spavaće sobe, probudi ženu i sav radostan pokazao, što mu je uspjelo.
Žena je žmirkala u svijetlo i zarežala:
»Gasi tu glupu stvar i idi spavati!«

Podjeli dalje ...