Zašto nepotrebno razbacuješ energiju?

· Dužina čitanja: 5 min

3d-koraci-do-uspjeha-2014U posljednje vrijeme, prije svega na Facebooku, zapažam zanimljiv trend – javno izražavanje zahvalnosti. Radi se o postupku da određena osoba određeni broj dana izražava javnu zahvalnost i k tome poziva i svoje Facebook prijatelje.

OK, sve lijepo i u redu, ali ipak … Zahvalnost nisu riječi, zahvalnost je prijatan osjećaj unutar nas. I nije važno za što si zahvalan, jeli to materijalna dobit ili nefizička odnosno duhovna stvar. Jedino važno je da SI zahvalan. Ta tvoja zahvalnost je isključivo stvar tebe i Više sile i druge nikako ne brine za što si zahvalan.

Neki poznati učitelji životnog uspjeha preporučuju da svoje ciljeve javno obznaniti, objelodaniti, da ih kažeš bilo gdje, bilo komu i bilo kada. Ali s tim se postupkom energija opet nepotrebno rasiplje umjesto da se koncentrira na određeni cilj. Ne govori drugima o svojim ciljevima (osim osobama za koje znaš da te bezuvjetno vole i podupiru) već se radije baci u akciju i počni ostvarivati svoje ciljeve.

Pričanjem se ne postiže ništa. Još uvijek je potrebna akcija, pokret u određeni smjer i naravno to da uz to počistimo sa svim svojim podsvjesnim otporima koji se uz to pojavljuju. Ako (pod)svijesno misliš da ne zaslužuješ cilj tada i s manifestacijom neće biti ništa jer ćeš biti u konfliktu sa svojim uvjerenjima. Jako je važno da taj svoj cilj stvarno »osjetiš« cijelim svojim bićem (tijelom, umom, duhom, srcem …).

Neki autori knjiga za osobni rast poručuju da u svojoj sobi napravite »vision board« odnosno na hrvatskome ploču vizija. Ako je to isključivo tvoja plaća i samo je možeš na njoj raditi i čitati je, onda je sve OK. Ali ako može bilo tko vidjeti što je na njoj, tada mi se to ne čini najbolje. Zašto ne? O tome u nastavku …

Meni osobno je najbolji pristup onaj kojeg je opisala Chikako Lee u svojoj knjizi »Dnevnik snova«. Zašto? Zato jer pri ovom postupku ništa nije »javno« (osim ako ti tako želiš). Sve je između tebe i tvoje Više sile. S »Dnevnikom snova« komuniciraš s njom, razgovaraš, izražavaš svoje želje i to je nekakav tvoje vizualno pomagalo koje ti pomaže da očuvaš svoju viziju i fokus. Energija se ne rasipa, usredotočena je, drugi ti ništa ne govore i ne sumnjaju jer ne znaju kakvi su tvoji snovi i ciljevi. Kako se tvoja energija gomila i eksponentno raste, brža je tvoja fizička manifestacija.

Svi ljudi smo međusobno povezani na podsvjesnom nivou. I tako mi javno (nije važno ako to izgovorimo ili napišemo), dajemo »na uviđaj« sve što nam se plete u mislima, srcu, duši i sve što želimo i u koji smjer nas život vuče.

Sve je u našem umu i ako je tamo, materijalizirati će se u svojoj pojavnosti. Kao što neku osobu možemo »sabotirati« svojim mislima, isto tako možemo ju »misaono podignuti«, damo joj energiju i moć za ostvarenje snova i ciljeva. Ako naša teta, brat, partner, otac, majka … (bilo tko) sumnja u naše sposobnosti za ostvarenje nekog cilja (svijesno ili podsvijesno), to dođe do nas. Može se dogoditi da odustanemo, da shvatimo da je to preteško, da neće ići, javljaju se dileme, strahovi, ograničavajuća uvjerenja … a sve to »smeće« uopće nije »naše«.

Zato ponavljam još jednom – čuvaj svoje ciljeve, snove, želje, misli u sebi, stavi ih na papir izradom Dnevnika snova i svaki dan radi (bez da bi to itko znao) imaginaciju ostvarenih snova, želja, ciljeva. Prepusti se meditativnom stanju, aktivno meditiraj (odnosno drugim riječima vizualiziraj si) i istovremeno imaj prijatne, radosne i srećne osjećaje.

Svemir će se već pobrinuti »kako« jer je to njegova zadaća. Popis zahvalnosti, popis ciljeva, popis želja, popis snova, popis putovanja, popis… (bilo čega), to je tvoje i isključivo tvoje. Čuvaj ta blaga u svome srcu i ne dozvoli da ih unište uništavači snova. Kreni u akciju, budi oduševljen, radostan, osjeti to iznutra kako kaže Kinslow (EU-osjećaj) i manifestacija će slijediti s takvom brzinom da ćeš biti iznenađen.

Nikad nisam bio i nikada ni neću biti pristalica toga da javno govoriš o svojim ciljevima, snovima pa i zahvalnosti. To je između tebe i Više sile i to nikog drugog nije briga. Točka. Amen.

Dok čitaš ovaj članak, znaj da ti želim ostvarenje bilo kakvog cilja. Ti to možeš. Imaš snagu, imaš divnu imaginaciju, imaš zahvalnost, imaš srce, imaš oduševljenje i imaš ljubav. Ne traži potvrde za ono što želiš i sanjaš izvan sebe. Najveću potvrdu nalaziš u sebi.

Želim ti uspješnu manifestaciju ciljeva. I neka se dogodi – sada!

Robert Goreta

POZITIVNA MISAO

“Ono što sama kod sebe vidiš kao kompleks, vrlo je vjerojatno nešto što se drugima ne čini pogrešno; nekima se čini ta posebnost posebno privlačna. Kompleks je iluzija koju nazivam rasipanje stresa. Umjesto da gajiš kompleks, pokaži ga svijetu!” – Chikako Lee u knjizi Dnevnik snova

MUDROST U STIHOVIMA

Živjeti svoj život
ne mogu po mjerilima tvojim.
Iako se bojim patnje
živjet ću po mjerilima svojim..

ANEGDOTA MJESECA

Švicarski skladatelj Schnyder von Wartensee žalio se gospodinu Bonoru da mu Beethoven unatoč molbama još nikad ništa nije zasvirao. Tada ga je Bonora podučio:

»Sigurno ste zapazili da Bethoven u razgovoru šeta gore i dolje. Njegov klavir uvijek je otvoren. Dok ga pratite po sobi, govorite o bilo čemu samo ne o glazbi. Kad prođete pored klavira kao slučajno udarite na neku tipku i recite začuđeno: O, gospodine Beethoven, ova tipka ne glasa se pravilno.

Odmah će otići do klavira, više puta probati tipku, poslije učiniti kvintu i nakon toga tercu. Uz akord dođe bas … tada mu primaknite stolicu, sjesti će i isprobavati onu tipku na sve strane, početi fantazirati bez da bi to zapazio i tada ćete imati najveći užitak. Ova varka je uvijek uspješna.«

Podjeli dalje ...